Składniki:
- 2 łyżki płatków jaglanych,
- 2 łyżki płatków gryczanych,
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- bakalie wedle uznania: żurawina, rodzynki, posiekane migdały, orzechy nerkowca,
- mleko sojowe/ryżowe/kozie/krowie,
- przyprawy: cynamon, chili,
- oliwa do smażenia,
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej/ kukurydzianej/ jaglanej/ gryczanej - tutaj także dowolność,
- opcjonalnie: miód, mus jabłkowy, dżem, bądź świeże owoce.
Przepis możemy dowolnie modyfikować. Tylko od nas zależy jakich płatków, mąki i mleka użyjemy. :-)
Przygotowanie
Wszystkie składniki (oprócz mąki), wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem ponad ich poziom.
Mieszankę przykrywamy talerzykiem i czekamy aż napęcznieje (polecam przygotowanie wszystkiego wieczorem). Kiedy nasze składniki podwoją swoją objętość, dodajemy do nich mąkę, mieszamy,
a następnie smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni skropionej oliwą.
Placuszki doskonale komponują się z musem jabłkowym i miodem.
Smacznego!
czy mogłybyście zrobić wpis dla kogoś, kto właśnie chciałby przybrać na wadze i poterzbuje ułożyć swoją dietę tak, żeby zrobić to z głową? ;) Wbrew pozorom, taka dieta jest chyba jeszcze cięższa do ogarnięcia ;/ treningi ale potrzebuje jeszcze urozmaicić moje codzienne menu ;p
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńgratuluję pomysłu :)
OdpowiedzUsuń